logo

Egyéb termékeink

Tönkebúza (kétszemű búza)

[Triticum turgidum ssp.dicoccon]

Bio tönkebúza

A tönkebúza /Triticum turgidum ssp. dicoccon/ termesztésével cégünk 2009 óta foglalkozik a Vál település mellett található Mária Anna pusztán, bio minősítésű földjeinken. A 2010-es évtől kezdődően cégünk vetőmag előállításban is részt vesz a Martonvásári Gabonanemesítő Állomással együttműködve. A teljes értékű gabonák fogyasztása az elkövetkező generációk egészséges felnevelésének fontos része. Búzánkat kizárólag bio minősítéssel rendelkező gabonát feldolgozó malomban őröltetjük. 

Ökológiai növénytermesztésünket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi.


                                                                                                                                
 
Ára: 3.450 Ft
Termék adatai

Származás:
Magyarországon, ökológiai mezőgazdaságban termesztett

Kiszerelés:
5 kg, papírtasak

TETRAPLOID (2N=28)

A gabona, mint növény ősidők óta a legfontosabb szerepet játssza az emberiség táplálkozásában. Rövid története: a neolitikumtól kezdődően az emberiség egyik legfontosabb pelyvás gabonaféléje. A keményszemű durumbúza szálkás őse. Termesztése mintegy 10 000 évvel ezelőtt kezdődött. Az úttörők a nagy civilizációval rendelkező közel-keleti népek (sumérek, egyiptomiak ) voltak. Az ott lakó népek a mai napig bulgur, kusz-kusz és tésztakészítésre használják. Hazánkban az alakorhoz hasonlóan a XIX.sz. közepéig termesztették ezt a fajt, elsősorban hegyvidéken.

Rövid biológiai, morfológiai jellemzése: a tönkebúza jól bokrosodó, magasnövésű (110-130 cm) kétsoros gabona. Télállósága kiváló. Tápanyagigénye nem nagy. Mivel terméseredmények terén elmarad az intenzív búzafajtáktól, kitűnő beltartalmi jellemzőkkel rendelkezik. Kisebb termésátlag miatt sokkal koncentráltabb táplálékot jelent. Természetes faj (genetikailag nincs agyonmódisítva) sok bioaktív anyagot tartalmaz, jelenleg nagyon kevés hasonló minőségű ősi búzafajt termesztenek a világon. A zsírban oldódó vitamintartalma (E vitamin) a lutein tartalommal egyetemben magas. Hasonlóan magas a jó minőségű sikér tartalma, ezért tojás nélkül is lehet belőle tésztát gyúrni. Kenyérsütésre is alkalmas.

Mint minden extenzív ősi faj, ez is nagyon ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A 2010-es év esős időjárása ellenére, fuzárium fertőzést nem tapasztaltak a tönkebúza táblákban, így vegyszer használat sem szükséges a termesztésénél. Genetikai varienciája nagy, ezért alkalmazkodás szempontjából kiváló. E tulajdonsága a beltartalomra pozitív hatást gyakorol. A fenti okok miatt termesztése újra felmerült, elsősorban bio termesztők igényeinek kielégítésére. Az ökológiai termesztésben nagy jövőt jósolnak neki az alakor búzával egyetemben, amely gluténszegény.
LETÖLTÉSEK

Kapcsolat

Telephely:

Champex Kft., H-1222 Budapest,
Dévény u. 42-44.

hívjon minket:

Tel / Fax: +36 1 226 7200

írjon nekünk:

Email: [email protected]

nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 08:00-15:00

Hogyan jut el hozzánk?