logo

Otthon termeszthető gombakultúrák

Kerti laskagomba

[Pleurotus hybrida]

Laskagomba - Pleurotus hybrida

Kertjében a többi haszon-, és kultúrnövény mellett megtermesztheti az ebédre való friss, zamatos ízű gombát is. A vállalkozó kedvűek megtapasztalhatják kertes házukban, hogy milyen lépésekből áll a szabadtéri gombatermesztés, figyelemmel követhetik növekedésüket és nem utolsó sorban hosszú ideig élvezhetik a friss gomba fogyasztás élményét. A kerti laskagomba kiültetését kora tavasszal (a fagyok elmúltával), illetve kora ősszel (a nyári kánikula elmúltával) ajánljuk.
Ára: 4.450 Ft
Termék adatai

Származás:
Magyarország. Saját gyártású termék

Tömeg:
3 kg

Első szüret:
Időjárási körülményektől függően 4-10 hét.

Termés várható mennyisége:
legfeljebb 2 kg

Termődoboz élettartama:
Az időjárási körülményektől függően kb 2-3 hónap

Mérete:
30*20*15 cm

Kerti laskagomba

Az ágyásos gombatermesztés alapja egy kisebb gödör kiásása kertünkben, amibe szezonban (kora tavasszal vagy kora ősszel) a csírával beoltott, összekevert alapanyagot beletöltjük. A süllyesztett gödörbe vízzáró rétegként pár ujjnyi vastagon földet is szórunk. A gödrre pár hét alatt ráborul a fű, mely megfelelő mikroklímát biztosít a növekvő gombák számára. A gombaágyásról az időjárási kürülményektől függően kb. 4-10 hét elteltével szüretelhetjük a friss gombát! Szabadtéri körülmények között gomba akkor fog nőni ágyásunkból, mikor az időjárás ezt lehetővé teszi. A gomba növekedéséhez csakúgy, mint a vadon termő gombák esetében csapadékos, párás 6-21 C fok körüli hőmérésklet szükséges.

A termék dobozban kapható melyben a termesztési útmutató mellett minden alapanyagot megtalál, mely a termesztéshez szükséges.

Figyelem! Kora tavasztól késő őszig kertünkben az általunk termesztett laskagombától függetlenül több fajta vadgomba nőhet. A szedésnél ügyeljen arra, hogy csak az általunk termesztett laskagombát (Pleurotus hybrida) szüretelje le és fogyassza el. A csokrokban növő laskagomba jól megkülönböztethető más vadon termő gombától! Az azonosításhoz fényképeket talál honlapunkon!A várható termés mennyisége 3 dologtól függ:

1, A dobozban megtalálható alapanyagok minősége. Az átadás pillanatáig erről mi gondoskodunk! A dobozban lévő alapanyagok válogatott, kiváló minőségű és kipróbált alapanyagok, melyekket több éve dolgozunk. A dobozban lévő oltóanyag (magvakat tartalmazó úgynevezett gombacsírás tasak) friss és vitális. Ezt a csomagolás előtt ellenőrizzük. A leírt gondosság ellenére, ha a termőblokk terméketlensége egyértelműen alapanyag hibára vezethető vissza, azt kicseréljük vevőinknek!
2, Az időjárási körülmények. Érdemes a kultúrát árnyékos, védett helyre kiültetni. Gomba megjelenésére ágyásunkon ennek ellenére akkor van esélye, amikor a természetben egyébként is nőnek gombák. A gombák megjelenéséhez az ideális hőmérsékleti tartomány 6-21 C fok, továbbá csapadékos, vagy azt követő időszakok. Aszályos időben, fagyban vagy a nyári forró melegekben hiába várjuk a gombák növekedését. Ezen az sem fog változtatni, ha a gombaágyás környezetét locsoljuk vagy párásírjuk. Az első szellő el fogja sodorni a keletkező párát... Kerti termesztésre éppen ezért a tavaszi és az őszi hónapokat javasoljuk, mivel a fent leírt időjárási körülmények ekkor adottak!
3, A termesztő gondossága, mely alatt a termesztő termesztési érzékét, hozzáértését és gondosságát értjük. Ez mindenki esetében más. Van aki akár többször is átolvassa a mellékelt termesztési útmutatót és pontosan betartja azt, de van olyan is, aki csak felületesen olvassa át és érzésből termeszt. Mindenre kitérni a termesztési útmutatóban természetesen nem lehet. Egy adott kert és termesztésre kijelölt hely sajátosságaira választ csak a termesztő tud adni. Ezek felismerése és javítása alapvetően befolyásolja a várható termés mennyiségét.

Mi megpróbáljuk a legnagyobb odafigyeléssel és a lehető legjobb minőségben elkészíteni termékeinket, de a 2. és 3. pont alatt felsorolt körülményekre rálátásunk nincsen! Egy adott termékünkről várható termés mennyiségére éppen ezért vállalást, ígéretet vagy becslést legjobb szándék ellenére sem tudunk adni. A várható termés mennyisége ugyanis nagyrészt pont a tőlünk független körülményeken múlik! Támpontként ennek ellenére elmondható, hogy ha a fenti 3 pont mindegyike ideális akkor az összeállított kultúra akár 0,5-2 kg közötti friss gombát is tud hozni annak élettartama alatt összesen! A fent leírtak miatt azonban ez Önnél lehetséges, hogy kevesebb (extrém esetben nulla), de akár több is lehet!

Kerti laskagombát háromféleképpen tud vásárolni:

  1. Vásárlás viszonteladóinknál. Ezt a terméket kizárólag kertészeti szezonon belül értékesítik viszonteladóink. A készletről kérem érdeklődjön előzetesen az adott üzletnél.
  2. Személyes átvétel budapesti telephelyünkön, előzetes megrendelés és időpontegyeztetés után.
  3. Házhoz szállítással történő rendelés (GÉS futárszolgálat). Ennek díjszabását megtalálja a "vásárlás" menüpont alatt (fejlécben található menüsor).

Kapcsolat

Telephely:

Champex Kft., H-1222 Budapest,
Dévény u. 42-44.

hívjon minket:

Tel / Fax: +36 1 226 7200

írjon nekünk:

Email: [email protected]

nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 08:00-15:00

Hogyan jut el hozzánk?