Liofilizálás technológiájáról röviden
A liofilizálási folyamat ciklusokban folyik le. A liofilizálási ciklus hossza attól függ, hogy mennyi a liofilizálandó termék nedvesség-, illetve szárazanyag tartalma, és milyen hőfokot kell alkalmazni a liofilizálásnál, mennyire hőérzékeny a szárítandó anyag. A ciklus-óra változó,  18-30 óráig is tarthat a megkövetelt hőmérsékleti paraméterek függvényében. 
 
			
			A liofilizálásról
A liofilizálás (fagyasztva szárítás) a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb szárítási eljárás. A liofilizálás lehetővé teszi, hogy a gombából, gyümölcsből, zöldségből a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon.
A technológiáról röviden:
	- Mosás, szeletelés után liofilizáló tálcákba töltik a liofilizálandó termékeket és lefagyasztják
 
 
	- Liofilizálás: A szárítás úgy történik, hogy a jéggé fagyasztott vizet a termékből vákuumban, enyhe melegítéssel elpárologtatjuk, szublimáltatjuk. A berendezésben erős vákuum uralkodik. Ennek hatására a termékben lévő jég egyből légneműként távozik, és a jégkondenzátorra rakódik. A berendezés előkészítése után állványra helyezzük a már előzőleg betöltött tálcákat, amit így a liofilizáló tartályba tolunk be. Az ajtó hermetikus zárása után kiszárítjuk a gombákat.
 
 
	- Csomagolás: Az alacsony nedvességtartalom következtében a liofilizált termék hosszabb időn keresztül, romlás nélkül eltartható, légmentes csomagolásban.